Najnižje cene
2 leti garancije
z vami že 10 let
Kontaktirajte nas
narocila@tiskajceneje.com
070 355 553
Izdelki (0) | 0,00 EUR

Izdelave vitraža (vitraja) - nekoč in danes

 Vitraž, tudi vitraj, je stekleno, večinoma iz več barvnih elementov sestavljeno okno. Med posameznimi obarvanimi steklenimi deli so kovinske pregrade, ki tvorijo oporo strukture. Izdelovanje vitrajev lahko štejemo za umetnost in obrt. Kljub temu, da so vitraji stekleni, skoznje večinoma ne moremo gledati, vidna je le obarvana svetloba.
                                                                                                                                                    (Wikipedija)

Vitraž tehnika bazira torej na izdelavi oken iz barvnih steklenih delov katere so povezovali s svinčenimi trakovi - veznimi deli. Namen teh oken je bil, da se od zunaj ni videlo v stavbo, notranjost pa je bila osvetljena. Zato se je tehnika uveljavila predvsem pri zapiranju oken v cerkvah.
Z razvojem tehnike barvanja stekla se je razvijala tudi tehnika izdelave vitraža. V začetku 19. stoletja so razvili že veliko paleto barv za steklo, s katerimi so slikali na steklo in sliko pozneje zapekli. Tako so dobili predvsem trajnost poslikave. Da so ostali zvesti tehniki (barvno steklo in vezni elementi iz svinca), so vitraže za cerkve v 19. in 20. stoletju izdelovali tako, da so steklo poslikali in pozneje sliko razdelili s konturnimi linijami, katere so »simulirale« nekdanje posamične kose iz stekla. Že na videz so sedaj poslikave postale bolj plastične in realistične.
V resnici je tehnika vitraža preprosta le da je izdelava zelo zahtevna.
V današnjem času je tehnika izdelave vitraža dostopna tudi otrokom. Barve za steklo so danes do te mere izpopolnjene, da se z njimi lahko nariše popolnoma vse. Vodilni proizvajalec barv za steklo Stanger iz Nemčije je razvil paleto 33ih osnovnih prekrivnih barv in paleto 6ih konturnih barv. Ker so barve na vodni osnovi in se med seboj mešajo, so dosegljive popolnoma vse nianse barv.
Otroci svoje vitraže izdelujejo najpogosteje tako, da upodabljajo svoje junake iz pravljic in risanih filmov. V veliko pomoč so jim tudi predloge z narisanimi konturami. Notranjost likov pa pobarvajo po svoji želji. Starejši otroci pa bodo, med konturnimi linijami raje slikali. Obstaja tudi možnost, da na eno stran stekla naslikamo nekaj po lastnem navdihu, na drugo stran pa potegnemo konturne linije skladno s tistim kar je naslikano. Tako dobimo res izjemne vitraže.
Glede na to da je vitraž tehnika izdelave oken je to v današnjem času za nas skorajda nedosegljivo. Zato jo omejujemo na manjše izvedbe. Ker tehnika vitraža pride do izraza samo takrat, ko skozenj pade svetloba, naši vitraži ne izrazijo popolnega učinka. Če pa vitraž pod svetlimo z led tablo, dobimo novo kvaliteto.
Takšne konstelacije so edinstven okras in izvirno, lepo darilo. Barve za steklo boste našli pod blagovno znamko Window Color Nemškega proizvajalca Stanger. Vemo, da vam že vaš prvi vitraž mora uspeti.


« nazaj na seznam novic

Preberite tudi...

Hitro iskanje artikla

»
Brezplačna dostava
pri nakupu izdelkov
nad 50,00 €.


Izdelke iz zaloge
vam dostavimo
že naslednji dan!

100% diskreten in
VAREN NAKUP
Certifikati proizvajalcev
ISO 9001 | ISO 14001


Scriptio d.o.o.
Gallusovo nabrežje 39
SI - 1000 Ljubljana
» Pogoji poslovanja
T: 01 425 12 74
F: 070 355 553
info@TiskajCeneje.COM
» Več
izdelava spletnih strani ETREND